Lepinja/ somun är ett bröd som serveras på Balkan  oftast med cevapcici och pljeskavice. 

Brödet heter olika beroende på var man kommer ifrån och ofta är det rutmönstrat på toppen. 


Påminner  om pita bröd. 
Dock är det  något tjockare större och mjukare inkrom. 

Det finns även att köpa färdigt på willys och citygross om man inte har tid att baka eget. 

Brukar finnas i någon av deras frysdiskar. 


Recept 4 st stora 

2 1/2 dl jummet vatten
1/2 tsk socker
1tsk salt
Ca 350 g vetemjöl
1/3 del av ett paket jäst ca 15-20 g
Ca 1/2 dl raps olja.

Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och socker och blanda väl tills jästen är upplöst.
Tillsätt nu lite vetemjöl i taget. 
Börja med hälften av mjölet. 
Det är viktigt att degen ska vara mjuk och  kladdig medan du jobbar upp den.  
Hellre för lite mjöl än förmycket.

Ta ut degen på mjölat underlag ( den ska vara kladdig) och knåda in lite mer mjöl bara. 
Degen ska fortfarande vara mjuk och något kladdig. 
Lägg sedan tillbaka den i bunken med lite mjöl i botten 
Tillsätt oljan och jobba in den i degen. 

Täck med bakduk och låt vila ca 15 minuter. 

Lägg upp degen på ett mjölat underlag och knåda igenom den lite bara. 

Dela  degen i fyra lika stora bollar. 

Strö rikligt med mjöl i en ugnsplåt. 

Lägg bollarna i ugnsplåten med mellanrum, täck med bakduk och låt vila ca 10 minuter. 

Tryck därefter ut bullarna med hjälpa av fingrana så att dem blir runda och platta. 
Börja med att trycka i mitten av bullen och arbeta ut mot sidorna. 


Strö lite vetemjöl över dem och 
låt bullarna vila ytterligare 15 minuter under bakduk. 

Undertiden : 
Sätt på ugnen på 250 grader. 

Grädda bullarna på näst översta falsen ca 10 minuter. 
Tills dem börjar ta färg och svälla. 
Öppna inte ugnsluckan under dem första 8-10 minuterna. 

Ta ut plåten , täck med bakduk och låt dem vila på plåten under bakduken ca 10 minuter. 

Serverings förslag: 
Med pleskavica eller cevapcici och tillbehör som ajvar, lök, kajmak eller creme fraiche om man inte hittar kajmak.